Η αγορά ακινήτων συνεχίζει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, κυρίως μέσω των κεφαλαίων που εισρέουν από το εξωτερικό για την αγορά κατοικιών. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, από τα συνολικά 2,1 δισ. ευρώ σε άμεσες ξένες επενδύσεις, το 54,2% (1,14 δισ. ευρώ) αφορούσε την αγορά ακινήτων.
Η επίδοση αυτή αποτελεί νέο ρεκόρ, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που ξεκίνησε στις αρχές του 2023, με την τάση να ενισχύεται. Το πρώτο τρίμηνο του έτους, το μερίδιο της αγοράς ακινήτων στις ξένες επενδύσεις ανήλθε στο 43,3%, με εισροές ύψους 520 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις από το εξωτερικό άγγιξαν τα 1,2 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο τρίμηνο, οι επενδύσεις σε ακίνητα ανήλθαν στα 622 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές ξένες επενδύσεις περιορίστηκαν κάτω από τα 900 εκατ. ευρώ.
Το 2023, η αγορά ακινήτων συνέβαλε στο 47% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων, με τα 2,1 δισ. ευρώ από τα 4,48 δισ. ευρώ των επενδύσεων να κατευθύνονται σε αυτόν τον τομέα. Αυτή η εξέλιξη αποδίδεται στη γενική μείωση των ξένων επενδύσεων, οι οποίες το 2023 μειώθηκαν κατά 38,7%, από τα 7,5 δισ. ευρώ το 2022 σε 4,6 δισ. ευρώ το 2023.
Τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb και του προγράμματος «χρυσή βίζα» αναμένεται να περιορίσουν το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως η απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κέντρο της Αθήνας και η αυστηρότερη ρύθμιση της «χρυσής βίζας», θα επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση ακινήτων από το εξωτερικό, κάτι που αναμένεται να έχει γενικό αντίκτυπο στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Ωστόσο, παράγοντες όπως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η μείωση του πληθωρισμού και η βελτίωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η αύξηση του ελάχιστου ποσού επένδυσης στις 800.000 ευρώ για ακίνητα στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και μεγάλα νησιά θα επιφέρει μείωση στις επενδύσεις μέσω της «χρυσής βίζας» τους προσεχείς μήνες. Αυτό το νέο όριο, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις επενδύσεις από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από το 2025 και έπειτα. |